God Jul från Inger Ginger!

22 december 2017

Nu är det Jul igen!

Rödkål, grönkål, valnötter, apelsin, mandarin, äpple, potatis, lök, kålrot, fänkål, fikon, brysselkål, päron, rotselleri, hasselnötter, dadlar, granatäpple, morötter, rödbetor, vitkål, sötpotatis, dill, persilja, ingefära, vitlök, kanel, kardemumma,

Det här är bara ett axplock, listan kan göras lång på alla de nyttigheter som passar på ett julbord.

I går var jag och åt veganskt julbord med Lilian, min kära väninna och till lika ”mat-buddy”. Det blev rödkålssallad, två olika auberginsillar, nötbullar och vegansk Jansons frestelse. Allt supergott så klart.

Generellt har vi idén att julmat inte är nyttigt och visst, äter vi bara feta korvar, ostar, gräddiga gratänger, godis och annat som är fett- och sockerspäckat då blir det kanske inte så bra.  Men även om man vill ha kvar de traditionella ”vanliga” köttbullarna, julskinkan, sill och lax på sitt julbord så finns det ju ändå så mycket fantastiskt gott och grönt att komplettera med. Tänk alla fantastiska sallader som kan göras av till exempel olika kålsorter pimpat med någon frukt och rostade nötter. Det finns så mycket roligt grönt att hitta på, även till julbordet. Och på nätet kan man få hur mycket inspiration och recept som helst.

En av mina favoritsallader är :

Grönkålsallad:
Grönkål fint strimlad
Rödlök supertunt strimlad
Russin, en näve
Äpple, tärnat
Rostade valnötter

Dressing på
Olivolja
Apelsinjuice + zest
Salt och peppar

Låt gärna grönkål, lök och russin stå och dra en stund i dressingen. Lägg på äppelbitar och nötter strax innan servering. Super god sallad som passar till det mesta.

Och alla fina rotfrukter som kan ugnsbakas och som blir sååå gott.

Min favorit just nu är ugnsbakad sötpotatis. Om sötpotatisen är ekologisk räcker det med att tvätta av den, den behöver inte skalas för skalet blir den del av smakupplevelsen.

Ugnsbakad sötpotatis med vitlök- och ingefärskolijox:

Riv 4-5 vitlöksklyftor och en  ca 2-3 cm bit ingefära. Blanda vitlök, ingefära, salt och svartpeppar i några matskedar olivolja. Skiva sötpotatisen i ca  1-1,5 cm tjocka skivor och lägg på en plåt. Bred ut vitlök- och ingefärskolijoxet jämt fördelat på sötpotatisen och baka i ugnen på 175 C i ca  45 min. Kolla så att sötpotatisen är helt igenom mjuk.

Här är också länk till min rödkålssallad som jag har lagt upp tidigare, också perfekt på julbordet.

Vad du än väljer att äta, så passa på att njuta av ledighet och den goda maten.

Nästa år så kör vi igen!

Jag önskar er alla en riktigt God jul och ett Gott Nytt År!!

Inger Ginger