Dressingar, dipsåser och röror

6 april 2018

Dressingar, dippsåser och röror

Dressingar, dipsåser och röror är perfekta smaksättare. Förutom dressing till sallad kan de också användas som tillbehör till andra rätter, sätta fart och smak på baslivsmedel som till exempel ris, quinoa eller bönor. Mitt tips är att ha ett par färdiga dressingar, dipsåser och/eller röror i kylen som snabt kan lyfta vilken rätt som helst eller bli ett uppskattat tillbehör.

Alla recept nedan kan du förvara i glasburk med tättslutand lock i 3-4 dagar.

Citrondressing, bas

Saft och zest från 1 citron
1 msk olivolja
1 tsk honung
1 krm himalayasalt

Blanda alla ingredienser i en glasburk och skaka om. Kan förvaras i kylen några dagar. Den här dressingen kan fördubblas så många gånger du vill och kan användas till det mesta. Furutom som dressing kan du t. ex. ha den i andra röror.


Gremolatadressing

1-2 knippen/krukor persilja
2-3 vitlöksklyftor
2 msk citronderssing bas
1 tsk honung
1 dl extra virgin olivolja
Salt och svartpeppar

Mixa allt utom oljan i en matberedare. Tillsätt oljan i en tunn stråle medan maskinen går. Smaka av med salt och peppar.


Avokadodressing

1 avokado
1 dl apelsinjuice
2 msk citrondressing bas
1 vitlöksklyfta
1-2 cm ingefära
½ chili, urkärnad
1 näve koriander
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar

Mixa alla ingredienser väl i en blender. Om du vill ha den lösare tillsätt mer juice eller lite vatten. Om du använder matberedare eller stavmixer river du vitlök och ingefära fint innan du mixar.


Sesamdressing

4 msk tahini
4 msk värmt vatten
2 tsk tamari
2 msk citrondressing bas
1 tsk sesam olja
1 liten vitlöksklyfta
½ krm cayennepeppar
Himalayasalt

Rör ut tahinin med vattnet. Blanda väl i alla övriga ingredienser. Smaka av med lite salt.


Hummus med örter
1 förpackning kikärtor
2 vitlöksklyftor
3 msk tahini
3 msk citrondressing
2 krm spiskummin
2 krm svartpeppar
½ tsk himalayasalt
1 knippe/kruka persilja eller annan valfri ört

Häll av spad och skölj kikärtorna i kallt vatten. Hacka vitlöken grovt. Kör kikärtor och vitlök i matberedare. Du får peta ner det som fastnar på kanterna några gånger. Tillsätt tahini och citrondressing och kör till en krämig massa. Tillsätt ev lite kallt vatten om den blir för torr. Tillsätt kryddor och salt. Kör i matberedaren tills allt blandat sig väl.

Tillsätt eventuellt en kruka av någon färsk ört, t.ex. persilja koriander, basilika. Det är bara att lägga i bladen och köra matberedaren en stund tills det blandat sig väl med det övriga.

Hummus, variation: använd koriander som ört och mixa i 1 avokado med övriga ingredienser.