Den supernyttiga Blodapelsinen!
Passa på att frossa i blodapelsiner medan säsongen ännu pågår!
Visste du att blodapelsinen är dubbelt så nyttig som en vanlig apelsin?
Det innebär att den innehåller nästan dubbelt så mycket C-vitamin och nästan dubbelt så mycket av en, mycket kraftfull antioxidant som heter antocyanin. Antocyaninet ger den karakteristiska röda färgen och är samma antioxidant som ger färg åt många bär, som till exempel blåbär.
Antocyaniner har en mängd hälsofrämjande egenskaper och anses, bland annat, vara inflammationshämmande, blodsockerstabiliserande, motverka hudens åldrande, skydda nervsystemet, skydda mot hjärtinfarkt och även mot cancer.
Dessutom är den, som sagt, smockad med C-vitamin som bland annat hjälper kroppen vid upptag av järn, stödjer immunförsvaret, reglerar kolesterolet, att äta kost rik på vitamin C anses också motverka hjärt-kärlsjukdomar samt att det håller hud och leder friska och smidiga.
Blodapelsiner odlas i stort sett bara på Sicilien, närmare bestämt på södra sidan av Etna. Där råder det perfekta odlingsklimatet för blodapelsin, med stora temperaturskillnader mellan natt och dag. Under vintern när det är säsong för blodapelsin, kan temperaturen på nätterna gå ner till 0 grader medan dagstemperaturen ligger på ca 25 C, under den varmaste delen av dagen.
Beroende på sort finns blodapelsiner från sen december till april. Några exempel på sorter är Moro, Tarocco och Sanguinello.
Blodapelsin är ju fantastiskt gott att äta som de är eller att pressa dem och dricka juicen eller använda juicen i smoothies. De är också gott att ”filea” dem och ha i en sallad eller lägg filerna i en dessertskål, strö över lite tunt med till exempel kokossocker, hackade valnötter eller pistagenötter och riven mörk choklad. Superenkelt!
Så här filerar du en apelsin:
Använd en vass kniv.
- Skär toppen och botten av apelsinen.
- Ställ apelsinen på en av snittytorna
- Skär av skalet så tunt som möjligt, uppifrån och ner, men så du får med skalet och hinnan.
- Ta den skalade apelsinen i handen och skär ur klyfta för klyfta från hinnorna.
Det blir mycket juice kvar i hinnorna som jag brukar krama ur över de fileade klyftorna.
Smaklig blodapelsin!
Önskar Inger Ginger