Veganska kroppkakor
Det här är ett perfekt recept när man är sugen på riktig rejäl husmanskost. Och fyllningen kan varieras i det oändliga om du önskar andra smaker. Potatisdegen är samma massa som du gör gnocchi av, som du enkelt kan servera med en mustig tomatsås. Också super gott!
Potatisdeg
700 g kokt skalad potatis av mjölig sort
1 dl potatismjöl
0,75 dl aguafaba - spad från kikärtor
50 g vegansk margarin alt. ghee eller smör
1 tsk salt
Vatten och salt till kokningen
Fyllning
100 g, valnötter
10 soltorkade tomater
1 lök gul eller röd
1 tsk kryddpeppar
½ -1 tsk paprikapulver smoked
Lägg de soltorkade tomaterna i blöt minst 30 min.
Pressa den kokta och skalade potatisen i en potatispress ner i en bunke. Låt den svalna något så den är bearbetningsbar med händerna.
Tillsätt fettet, salt och potatismjöl. Blanda med slev, eller enklast tycker jag med händerna, till en deg.
Kör valnötter och de avsköljda och urkramade soltorkade tomaterna i en matberedare. Man kan få lov att ta av locket och skrapa ner massan från sidorna några gånger medan man kör det i matberedaren. Tillsätt ev. ett par msk vatten om det verkar allt för tort.
Tillsätt en liten skvätt olivolja och ev. lite salt. Smaka av för sältan då de soltorkade tomaterna ibland kan vara salta.
Finhacka löken och fräs den på medelstarkvärme i lite olja eller ghee.
När den är glansig tillsätt kryddpeppar och paprikapulver att fräsa med en liten stund.
Blanda tomat- och valnötsmassan väl med löken.
Forma potatisdegen till runda bullar som väger ca 80 g. styck. Dela bullen på mitten och forma en liten urgröpning i mitten.
Lägg ca 1 msk av fyllningen i urgröpningen på den ena delen av potatisbullen. Lägg ihop delarna och nyp ihop till en hel bulle igen.
Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. Lägg i 3-4 kroppkakor åt gången och låt de koka några minuter tills de flyter upp.
Ta upp dem med hålslev och lägg upp, gärna på förvärmt fat.
Servera genast. Det är gott med tinade lingon eller lingon och blåbär, och lite smält ghee till.