Fiberfrossa

30 november 2016

Fiberfrossa, för en god tarmflora

Det talas mycket om tarmfloran nu, i alla fall i kostkretsar. Varför då? Jo, även de senaste vetenskapliga studierna visar allt mer tydligt på en koppling mellan tarmens bakterieflora och vårt immunförsvar, och därmed vår allmänna hälsa. Inom alternativmedicin och hälsa har detta varit känt sedan länge, inom Ayur Veda si så där än 3000 år eller mer, att om matsmältningen är i balans och fungerar bra så mår vi bra.

Tyvärr är så inte alltid fallet för många av oss. Förutom att vi stoppar i oss en hel del mat och dryck som belastar matsmältningen, påverkas den också negativt av till exempel mycket stress, föroreningar och antibiotika.

Vad kan vi då göra för att ge vår mage de bästa förutsättningarna för en bra tarmflora och god matsmältning? Till att börja med är det bra att veta att det mesta av det vi äter bryts ner av enzymer i tunntarmen och tas upp av tarmluddet för att sen föras vidare ut i våra blodbanor.  De delar som inte kan brytas ner i tunntarmen är det vi brukar kalla fibrer och de fortsätter till tjocktarmen i så gott som oförändrat skick. Det är dessa fibrer som utgör grogrunden för en god tillväxt av tarmfloran. Tarmen innehåller normalt 1-2 kg bakterier som utgörs av ca 100 biljoner mikroorganismer från upp till 1000 olika arter. Bakterierna har en rad olika funktioner och det pågår en ständig dragkamp mellan ”onda” och ”goda” bakterier, där de goda bakterierna bör utgöra den absoluta merparten. Det är just därför det är så viktigt för oss att nära de goda bakterierna så att de vinner dragkampen och belönar oss med upprätthållandet av god hälsa.

Svaret är alltså fibrer. Den traditionella västerländska kosten ger inte tillräckligt med fibrer. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör vi få i oss 25-35 g. /dag, och det är långt ifrån alla som får det. Om vi väljer animaliskt protein av god kvalitet så fyller det absolut en funktion näringsmässigt om vi vill ha det, men det ger dock inga fibrer. Traditionella salladsgrönsaker på gröna blad, gurka och tomater är toppen på sitt sätt, men inte heller de ger nämnvärt med fibrer.  Vi har också vant oss vid mycket raffinerade kolhydrater t.ex. vitt mjöl, polerat ris, för att inte tala om socker, som alla är livsmedel som gör mer skada än nytta. När vi låter raffinera spannmålsprodukter går de viktiga fibrerna förlorade och även merparten av de näringsämnen som livsmedlet naturligt innehåller. En dålig hälsoinvestering kan man tycka. Det jag rekommenderar är att byta ut de raffinerade produkterna mot fullkornsmjöl, fullkornspasta, fullkornsris osv. Spannmål av fullkorn, baljväxter och grönsaker, både tillagade, syrade och råa samt frukt, nötter och frön är alla goda fiberkällor. Med den här typen av livsmedlen när du din tarmflora. En god investering för att minska risken för kroniska välfärdssjukdomar, förhindra förstoppning och för att hålla en hälsosam kroppsvikt.

Fiberfrossa ger en skön magkänsla!