Soppa x 3

7 februari 2018

Vilkwn soppa?
Soppa är den perfekt lata vintermaten, tycker jag, som kan varieras i det oändliga och som blir god nästan vad man än har i. Bra mat att hålla sig varm med. Här kommer tre av mina favoriter i samma inlägg!

Broccolisoppa

500 g. broccoli
1 pkt vita bönor
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
ca 8 dl vatten
1 msk buljongpulver av bra kvalitet (utan jäst eller natriumglutamat)
1-2 tsk salvia
salt och svartpeppar

Hacka och fräs lök och vitlök blank i lite olja på medelvärme.

Dela broccolin i mindre buketter, skala och skär stjälkarna i tärningar. Lägg i kastrullen och låt fräsa med några minuter.

Koka upp vattnet i en vattenkokare. Strö buljongpulvret över grönsakerna i kastrullen. Slå på så mycket vatten att det täcker grönsakerna. Tillsätt salvian. Låt koka upp och låt koka sakta i ca 10 min. eller tills broccolin är precis genomkokt.

Häll av spadet från vitabönorna och skölj dem i kallt vatten. Tillsätt bönorna i kastrullen och allt få ett uppkok. Mixa allt med stavmixer.

Smaka av med salt och peppar och tillsätt mer vatten om du vill ha en lösare konsistens.

Ringla gärna lite citrondressing över vid serveringen.

Tomatsoppa

500 g. tomater färska
2 röda paprikor
2 röda lökar
4 vitlöksklyftor
1 cm ingefära
1 röd chili
1 pkt krossade tomater
ca 8 dl vatten
2 tsk örtsalt eller himalayasalt
2 krm svartpeppar
2 tsk paprikapulver
¼ tsk rökt paprikapulver
olivolja

Sätt ugnen på ca 180 C. Hacka tomater, paprika, lök, vitlök och ingefära grovt. Lägg hacket på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper, och ugnsbaka i ca 30 min.

Koka upp vattnet i en vattenkokare. Häll över de bakade grönsakerna i en kastrull. Mixa allt med stavmixer. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Häll på vatten till önskad konsisten och mixa lite till. Låt allt koka upp och koka ett par minuter.

Servera med basilika, malda pumpakärnor och eller citrondressing.

Morot- och sötpotatissoppa

750 g. centimeterbitar av morot och sötpotatis.
1 litet äpple
1 gul lök
1 msk färsk riven ingefära
½ msk curry
1 burk kokosmjölk
1 msk kokosolja
1 ½ tsk havssalt eller himalayasalt
ca 7 dl vatten

Hacka löken och fräs den på medelvärme. Tillsätt först curryn att fräsa med en stund.

Skala, kärna ur och hacka äpplet i centimeterstora bitar. Tillsätt äpple och ingefära till lökfräset och fräs ett par minuter till.

Tillsätt morot och sötpotatisbitarna i kastrullen och rör om. Slå på så mycket vatten att det precis täcker morot och sötpotatis. Koka upp och låt koka sakta i ca15- 20 min. eller tills bitarna är mjuka.

Tillsätt saltet och mixa allt med stavmixer.

Tillsätt kokosmjölken och mer vatten till önskad konsistens. Låt allt få ett uppkok och koka sakta några minuter till.

Servera med hackade korianderbalad och/eller lätt rostade kokosflingor.